Wijziging in de registratie van .BE domeinnaam

DNS Belgium voert extra stap in om een .BE-domeinnaam te registreren. Het is altijd erg eenvoudig geweest om een .BE domeinnaam te registreren. Maar DNS Belgium, de beheerder van .be-domeinen, brengt daar verandering in.

Extra stap om een .BE te registreren

Een .be-domeinnaam registreren is altijd erg eenvoudig geweest: je bestelde ‘m, en hij was meteen actief. Maar DNS Belgium, de beheerder van .be-domeinen, brengt daar  verandering in.

Wat verandert, en waar moet je op letten?

Vanaf maart 2022 - Belgische particulieren zullen hun identiteit moeten bewijzen bij een eerste registratie van een .be-domeinnaam, via Itsme of eID.  In een later stadium wordt dit uitgebreid naar bedrijven.

Dat betekent dat .be-domeinnamen niet meer meteen beschikbaar zullen zijn: je zal mogelijk eerst je identiteit moeten bewijzen. Bij particulieren met een Belgisch adres zal die verificatie gebeuren via eID of Itsme. Na een verificatie kan het tot 30 minuten duren voor je domeinnaam actief wordt.

Concrete stappen om je domeinnaam te registreren

  1. Je vraagt een .be-domeinnaam aan bij een registrar zoals BYS
  2. BYS registreert jouw domeinnaam meteen bij DNS Belgium
  3. DNS Belgium maakt de domeinnaam actief, maar op je domein zal een pagina te zien zijn die vermeldt dat het domein nog geverifieerd moet worden.
  4. Je krijgt een e-mail met verzoek tot verificatie van DNS Belgium
  5. Je bewijst je identiteit door eID of Itsme
  6. DNS Belgium stuurt een bevestiging van je verificatie
  7. Je domeinnaam is volledig van jou

Correcte info doorgeven

Wanneer je in de toekomst een domeinnaam registreert, is het belangrijk om correcte identiteitsgegevens te gebruiken - de gegevens op je identiteitskaart, dus. Wanneer je dat niet doet, loop je het risico dat de verificatie mislukt, omdat bvb. je opgegeven naam niet overeenkomt met die op je identiteitskaart.

Verificatie slechts bij nieuwe registraties

Wanneer je al een .be-domeinnaam hebt geregistreerd, hoef je je geen zorgen te maken. De verificatiestappen gelden enkel voor nieuwe registraties.

15/06/2022