Phishing

Mag ik foto's van het Internet gebruiken?

Via Google vond ik op het internet een mooie foto die perfect aansluit bij het thema van de bedrijfsfolder die we willen maken. Mag ik die foto van het internet plukken en in mijn publicatie gebruiken?  

Het internet kan een interessante manier zijn om fotomateriaal voor uw bedrijfsfolders of andere communicatie te vinden. Heel wat vakfotografen maken zelf ook dankbaar gebruik van het internet om hun foto-aanbod te promoten. Dat betekent echter nog niet dat u de foto zomaar van het internet mag plukken en kopiëren.

De technische beeldkwaliteit van de foto's die u rechtstreeks van het internet plukt zal overigens vaak te laag zijn om over te nemen in papieren drukwerk. Net zoals bij het gebruik van foto's die u via andere kanalen verwerft, geldt ook hier dat u toestemming van de fotograaf moet vragen en desgevallend ook van wie er op de foto staat. Ook een auteursvereniging (bijvoorbeeld Sabam) of een persfotoagentschap (bijvoorbeeld. Belga) kan u die toestemming geven, maar enkel als de auteur of zijn recht hebbenden hen daartoe gemachtigd hebben.

Uiteraard moet u steeds rekening houden met de voorwaarden die de auteurs aan de toestemming hebben verbonden, zoals vermelding van de naam van de auteurs, betaling van de rechten, enzo meer.

Tip: bepaalde websites bieden auteursrechtvrije foto's aan die u vaak ook voor commerciële doeleinden zoals reclamedrukwerk kan gebruiken. Lees echter telkens de concrete gebruiksvoorwaarden na alvorens dergelijke afbeeldingen te gebruiken.

Wenst u enkele adressen waar u gratis foto's van het Internet kan plukken, stuur ons een mailtje en een fotowereld gaat voor je open.


BYS, gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker te maken.  Meer info