Veilig surfen

Waarom je je domeinnaam best niet laat vervallen

Het is eigenlijk heel slim om je domeinnaam nog even te verlengen wanneer je die eigenlijk niet meer nodig hebt. Zo verhinder je immers dat hackers en vandalen jouw domeinnaam oppikken en veel schade veroorzaken.

Wanneer vervalt een domein?

Heel simpel: wanneer jij de jaarlijkse registratiekosten voor je domeinnaam niet binnen de voorziene termijn betaalt aan je registrar, het bedrijf waarbij jouw domeinnaam geregistreerd is. Na een bedenkperiode wordt de domeinnaam vrijgegeven. Iedereen die dat wil, kan dan die domeinnaam registreren.

Waarom zou je je domeinnaam niet verlengen?

Door een fusie, een verandering van businessplan, een reorganisatie voer je je activiteiten uit onder een andere bedrijfsnaam. Je oude domeinnaam is vervangen door een nieuwe. Na een tijdelijke campagne heb je de campagnesite die erbij hoorde niet meer nodig. Of als overheid heb je een domeinnaam geregistreerd die naar een bepaald actieplan, een problematiek, een maatregel verwijst van de algemene overheidssite (FOD of gemeente). Na verloop van tijd is deze actie afgelopen. 

Na verloop van tijd is deze actie afgelopen. En dus zou het gek zijn om nog kosten te betalen voor het behouden van die oude domeinnaam. Lijkt logisch, niet? Fout!

Je oude domeinnaam kan nu immers geregistreerd worden door iedereen - ook door hackers en grappenmakers. En dat kan zware gevolgen hebben. Jouw domeinnaam verwijst niet alleen naar jouw website, maar ook naar al jouw mailverkeer. Enkele praktische voorbeelden:

In Nederland kon een ethisch hacker anderhalf jaar lang mails onderscheppen die bedoeld waren voor politieagenten. Niet door superslimme hackingmethodes te gebruiken, maar gewoon door de oude domeinnamen die de politie voorheen gebruikte, te registreren.

BRON: DNS Belgium


BYS, gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker te maken.  Meer info